RECEPTES VERDES


IOGURT NATURAL
El iogur és un aliment molt complert, a més de tenir vitamina A, D i minerals com el calci, els seus nurtrients soferixen una predigestió gràcies a l'acció de les bacteries i això fa que sigui un aliment fàcil de prendre i molt digestiu. Preparar iogurt a casa és ben senzill, segur i econòmic!
D'aquesta manera estem evitant produir residus, gastar energia i material, i reduim la nostra petjada ecològica. A més, com a a benefici extra, sabem tot allò que conté i evitem tots els conservants, midons que les indústries usen per a presentar un producte durader i homogeni.
INGREDIENTS:
Un litre de llet, un iogurt natural i llet en pols. La llet la podeu escollir vosaltres, desnatada o sencera.  El iogurt ens proporcionarà els microorganismes que transformaràn la llet en iogurt per a la fermentació, i la llet en pols donarà consistència i textura característica al iogurt, si no la usem, simplement tindrem un iogurt més líquid. Consideracions, si els productes usats són ecològics, el resultat final també ho serà, la llet si és crua millor, si no l'aconseguim no usar llet ultra pasteuritzada, usar la pasteuritzada normal. També podem agregar sucs naturals i d'altres ingredients per a saboritzar els iogurts.
PROCÉS:

S'escalfa la llet fins que estigui tèbia, no cal que trenqui el bull. Es tiren 2-3 cullerades de llet en pols per tal de donar-li textura, es barregen bé i a continuació s'hi afegeix el iogurt, tornem a mesclar fins que quedi tot homogeni i tapem mantenint la temperatura durant 6-8 hores.
TEMPERATURA:
Allò òptim és que la mescla estigui a 40-45º centígrads, per això, si no tenim una iogurtera podem posar la mescla tapada en una zona calenta, a la vora d'un radiador, o bé al bany maria amb foc molt fluix o bé posar-la en un contenidor tèrmic, dins d'una caixa o qualsevol element per a que no perdi calor. En aquesta temperatura les bacteries converteixen la lactosa en àcid l'actic i aquesta acidificació del mig fa que les proteines de la llet coagulin i es formi la textura característica del iogurt. després, quan notem que ha pres la textura del iogurt, ho pesem al figrorífic un cop estigui a temparatura ambient per a frenar la fermentació i en un aprell d'hores estarà llest per a prendre. Fàcil i senzill obtenir iogurt a casa, al que podem afegir fruites, o fruits secs per a un berenar o bé esmorzar exquisits!
(font: ecocosas.com)
XAMPÚ ECOLÒGIC:
Amb aquest xampú podràs gaudir d'in cabell sedós, fort, sa i hidratat.
Ingredients
  • 1 rovell d'ou
  • 1 cullerada d'arrel de saponària triturada
  • 1 cullerada sopera de suc de taronja natural
  • 1 tassa d'infusió d'aloe vera, clau d'olor, casia i romer
Preparació


  • batre el rovell d'ou juntament amb la infusió de les plantes medicinals
  • afegir el suc de taronja i la saponària triturada
  • barrejar-ho tot 
(font: innatia.com)


SABÓ ECOLÒGIC AMB PÈTALS DE FLORS:

Aquesta recepta casolana per a l'elaboració de sabons artesanals amb pètals de flors, aprofita la transparència de la glicerina cristall, per a fabricar sabons decorats amb flors i perfumats amb roses. A més de les seves aplicacions per a la higiene i bellesa facial i corporal, tenen propietats anti-arrugues i afrodisíaques. 

Materials:

  • glicerina cristall 100 gr
  • oli esencial de roses 10 gotes
  • flors seques 1 o 2 unitats
  • motlle de silicona per al sabó a escollir
Propietats:

  • la glicerina cristall desengrassa i neteja la pell. S'usa per a elaborar sabons decorats
  • l'oli essencial de roses es considerat com un afrodisíac. S'usa en la cura de la pell, per tractar arrugues, desinflamar la pell sensitiva, combatre la sequedat excessiva i millorar l'aspecte de cicatrius.
  • els pètals de les flors seques conserven les propietats de les mateixes i s'usen com a decoració
Preparació:

1. per a secar les flors, col·locar-les entre dos papers secants per a que absorveixen l'humitat, durant tres setmanes
2. desfer la glicerina al bany maria
3. afegir l'oliessencial
4. col·locar els pètals al fons del motlle si es vol aconseguir un efecte localitzat i vertir la glicerina suaument. Si es desitja obtenir un efecte de pètals dispersos per tot el sabó agregar-les a la glicerina líquida.
5. deixar arrofredar i solidificar
6. desmotllar i deixar curar el sabó 24h. fins que perdi la humitat al tacte
7. embolicar

SABÓ ECOLÒGIC AMB ARGILA:

L'espectre d'ingredients que poden usar-se per a la prepartació de sabons casolans és realment ampli. Florals, frutals, herbals i, per què no, d'argila. Aquest element pot ser molt beneficiós per a lapell i és molt senzill   d'incorporar al sabó.

Ingredients
  • glicerina cristall 100 gr
  • mitja cullerada d'argila
  • oli esencial al gust 10 gotes
  • motlle de silicona per al sabó a escollir
Preparació

1. ratlla la glicerina i desfés-lo al bany maria, un cop estigui en estat liquid, apaga el foc.
2. afegeix les gotes de l'essència aromatitzant i l'argila. Remou fins que els ingredients s'amalgamin.
3. emmotllar
4. deixar arrofredar i solidificar.
5. desmotllar i deixar curar el sabó 24h. fins que perdi la humitat al tacte
6. embolicar